Acties

Actie_okt14

De afgelopen periode hebben wij, tijdens onze vakantie, volop genoten van al het goede wat Italië kan bieden. U zult ongetwijfeld net als wij enkele wijnen hebben meegenomen vanuit uw vakantie bestemming, die bij thuiskomst ineens anders smaken als tijdens de vakantie. Helaas hebben wij deze ervaringen elk jaar weer maar blijven het toch gewoon doen!

Een van onze beste en meest getalenteerde wijnmakers is Hayo Loacker. U kent hem voornamelijk van de Loacker wijnen uit Toscane, zoals de Brillando, Morellino Valdifalco en de Brunello di Montalcino. Maar de familie komt uit Bolzano, in Sudtirol. En daar maken ze vooral schitterende wijnen.

Het wijngoed op de bergflank ten noorden van Bolzano heet Schwarhof en ligt midden in het classico gebied van de Santa Maddalena. Waarover zo meer. Aan de andere kant van de berg ligt de Valle d’ Isarco. De Loackers hebben hier vier druivensoorten staan. Niet toevallig soorten die je ook in Duitsland en andere noordelijke wijnbouwgebieden aantreft.

Terug naar de Santa Maddalena Morit

Deze komt van de hellingen ten noorden van Bolzano. Een hopeloos ouderwetse wijn die op het punt staat weer mateloos populair te worden. Ouderwets want niet heel geconcentreerd, volledig ongeschikt voor barriuqe rijping, weinig kleur en een beschaafd alcoholpercentage. Ongelooflijk hip, want maar heel weinig alcohol, licht verteerbaar en zeer breed inzetbaar. Magdalener wordt gemaakt van Vernatsch of Schiava, een rode druif die van zichzelf niet zoveel kleur en tannine aan de wijn geeft. Daarnaast mag er een klein beetje Lagrein of Pinot Noir in. Je drinkt hem het best een beetje gekoeld. Dan komt het fruit het best naar voren. Ze is altijd zacht en rond. Ze begeleidt alles van vis tot en met spek.


Lagrein Riserva Gran Lagrein


Is een voortreffelijke wijn, maar niet echt het soort wijn dat wij nu in de zomer vaak zouden opentrekken. Hoewel deze zomer daar regelmatig de aanleiding toe gaf. Deze Lagrein is krachtig, warm en zacht. Echt een wijn die je van binnen verwarmt als er wat dat betreft van buiten geen soelaas meer te verwachten is. Koop hem nu en maak hem in oktober / november open zouden wij zeggen.